1 de maig de 2013

El Celler de can Roca i la demagògiaTinc poca experiència i han estat poques les ocasions que he pogut anar a restaurants amb estrella. Però la cosa no és aquesta, la cosa és que avui he vist un comentari que m'ha fet molta gràcia, deia així: "Quina notícia més important la del dia d'ahir, el Celler de can Roca és el millor restaurant de món, quan jo i molta gent, no podrà anar-hi mai, perquè no podem pagar els 165 euros que val el menú, o sigui, que la notícia, és només pels rics".

M'he permès la llicència de recordar-li a l'autora d'aquesta afirmació unes paraules dites per Manuel Vázquez Montalbán: "Menjar o no menjar és una qüestió de diners, menjar bé o malament és una qüestió cultural".


El que jo crec que la gent té, molt marcadament, són preferències a l'hora de fer dispendi amb els seus diners. I a banda d'això, la gent confon car amb import elevat, i barat amb import baix, i això és un error. Dinar al millor restaurant del món per 165 euros és una ganga, una bicoca; altra cosa és considerar que fer una menja de 165 euros tingui un import elevat. Comprar un endoll a un xino per 1 euro et pot semblar barat, però si et dura 2 dies t'ha sortit car. Al capdavall, el que té l'endoll és un import baix, no és barat. La relació, crec que s'ha de fer amb la qualitat que reps.


Per tant, l'afirmació de "... o sigui que la notícia, és només pels rics", dit amb tot el respecte, no pot ser més demagògica i més populista. Tu dius això perquè tens altres preferències —com també és el meu cas—, tu dius això però no hi has anat; i potser amb el context de crisi, i potser avui, dia del no-treball, queda molt bé dir això dels rics i dels pobres, però aquesta qüestió, com tracto d'explicar-te, no és de rics i pobres, en tot cas de rics i pobres és menjar o no menjar, però voler anar o no al Celler de can Roca es una qüestió de voluntat, d'elecció personal.


No sé si mai em proposaré anar a tan extraordinari restaurant, en qualsevol cas, despullant-ho d'altres consideracions, tenir el millor restaurant del món a Girona, és una grandíssima notícia pel país.